Hoe configureer je Wordpress SMTP mail om mail te versturen vanuit je website

Waarom zou ik SMTP gebruiken bij WordPress in plaats van PHPMail()?

Standaard zal Wordpress emails versturen via het protocol genaamd ‘PHPMail()’. Dit heeft echter een aantal nadelen waardoor in veel gevallen de verstuurde e-mail terecht komt in de SPAM folder van de ontvanger.

Wanneer een e-mail verstuurd wordt vanuit WordPress, vanuit bijvoorbeeld een contact formulier via PHPmail, dan zal de e-mail verstuurd worden via een e-mail adres zoals…

gebruiker@jouw.servernaam.nl

In ons geval zal dit zijn...

gebruiker@server.cloudns.io

Echter, je Wordpress configuratie is ingesteld om e-mails te versturen met een alternatief 'mooier' e-mailadres, zoals bv ‘jan@jansen.nl’.

Het probleem is dat steeds meer mailboxen dit zien als 'spoofing' en zullen het bericht als SPAM markeren.

MailChannels en PHPMail()

Binnen TWELK wordt al het uitgaande e-mail verkeer verstuurd via een premium verzend / SMTP dienst genaamd: ‘MailChannels’. Deze service wordt gratis aangeboden bij iedere account, en is ontworpen om een zo hoog mogelijk aflever percentage te kunnen bereiken.

Belangrijk: Wanneer gebruik gemaakt wordt van PHPMail() in plaats van de aanbevolen ‘SMTP’ voor WordPress e-mails, zullen je e-mails niet via MailChannels verstuurd worden, en daardoor kans lopen om gemarkeerd te worden als spam en op een zogenoemde 'Black-list' komen te staan. Dit heeft een grote negatieve invloed op je e-mail bezorging naar je ontvangers.

Omdat we willen voorkomen dat het gebruikte ip-adres van jouw website (maar ook andere gebruikers) op een black-list komen te staan is het ten alle tijden aanbevolen om gebruik te maken van SMTP binnen een WordPress website.

Hoe configureer je WordPress tot het verzenden via SMTP

Als eerste dien je een plugin te installeren binnen je WordPress omgeving genaamd "WP Mail SMTP" (van WPForms). Op het moment dat de plugin geïnstalleerd en geactiveerd is vindt je een nieuw menu terug onder het kopje 'Settings' genaamd 'WP Mail SMTP' (in enkele gevallen valt het menu-item niet onder 'settings', maar staat het direct tussen de andere menu-items). Je dient dit menu to openen om de configuratie te kunnen voltooien en te kunnen werken met SMTP.

Op deze pagina zie je diverse configuratie mogelijkheden beschikbaar:

Hier is een lijst van opties welke je kunt configureren en een toelichting wat deze doen:

• From Email – het e-mail adres waarvandaan je de e-mails wilt versturen – bijvoorbeeld jan@jansen.nl;
    • Force-mailadres - vink de optie aan om af te dwingen dat het hier ingevulde e-mailadres gebruikt wordt ipv een eventueel e-mailadres dat in de configuratie van het contactformulier ingegeven is.
  • From Name – de naam behorende bij het e-mailadres;
    • Force-name - vink de optie aan om af te dwingen dat de hier ingevulde naam gebruikt wordt.
  • Return Path – Indien een e-mail niet afgeleverd kan worden ontvang je vaak een foutmelding. Je dient dit vakje aan te vinken indien je wilt dat de foutmelding gestuurd wordt naar het e-mailadres dat je opgegeven hebt bij 'From Email'.
  • Mailer – hier kun je selecteren via welke verzend methode je de e-mail wilt versturen. Aangeraden wordt dus om hier te kiezen voor de SMTP optie welke valt onder 'Other SMTP'. Dat is ook degene die we hier onder verder toelichten.

Zodra je 'Other SMTP' hebt opgegeven als verzendservice zal er een extra configuratie optie weergegeven worden waar je het volgende op dient te geven:

• SMTP Host – de mailserver van je domeinnaam. Dit is mail.mijndomeinnaam.nl (vervang hier 'mijndomeinnaam' door je eigen domeinnaam);
  • Encryption – selecteer SSL encryptie;
  • SMTP Port – het poortnummer via welke de e-mail verstuurd dient te worden (dit is standaard goed en zou 465 moeten zijn);
  • Auto TLS – deze optie mag op 'AAN/ON' gezet worden;
  • Authentication – deze optie mag op 'AAN/ON' gezet worden;
  • SMPT-Username – Je volledige e-mailadres waarvan je de mail wilt versturen;
  • Password – het wachtwoord behorende bij het e-mailadres;

Op het moment dat alle opties zijn ingevuld en aangevinkt dien je op 'Save' te drukken en zou je klaar moeten zijn met het instellen van SMTP verzending via WordPress ipv PHPmail.

• wordpress, php, php mail, mail, smtp, mailer