Soms kan het handig zijn om uw website tijdelijk offline te halen. Dit kan bijvoorbeeld voor onderhoud zijn. U kunt dit op meerdere manieren bewerkstelligen.

Tijdelijk index bestand

Een van de makkelijkere manieren is het plaatsen van een tijdelijke nieuwe index pagina. Deze maakt u op uw eigen computer en kunt u via FTP uploaden naar uw hosting pakket.

Wanneer uw website online is heeft deze een index bestand (index.html, index.htm, of index.php). Dit bestand zult u moeten hernoemen voordat u het tijdelijke index bestand gaat plaatsen. U kunt het bijvoorbeeld hernoemen naar ‘index-old.html’. Als uw website na verloop van tijd weer volledig online moet komen te staan hoeft u alleen de tijdelijke index pagina te verwijderen en uw daadwerkelijke index pagina weer de oorspronkelijke bestandsnaam te geven.

Met behulp van een .htaccess bestand

U kunt uw website ook tijdelijk sluiten door verkeer tegen te houden met behulp van een .htaccess bestand. U kunt het dan ook zo instellen dat de hele wereld uw website niet kan bekijken, maar u vanaf uw eigen IP-adres wel. Dit kan vooral handig zijn bij onderhoud aan de website.

Om al het verkeer naar uw website tijdelijk tegen te houden plaatst u een .htaccess bestand met de volgende inhoud in de webroot van uw hosting pakket:

• ErrorDocument 503 "Website tijdelijk offline."
  • RewriteEngine On
  • RewriteRule .* - [R=503,L]

Wanneer u vanaf uw eigen IP-adres nog wel de site wilt kunnen bekijken neemt u daarvoor een extra regel op. De volledige code ziet er dan als volgt uit:

• ErrorDocument 503 "Website tijdelijk offline."
  • RewriteEngine On
  • RewriteCond %{REMOTE_ADDR} !^11.11.11.11$
  • RewriteRule .* - [R=503,L]

Hierbij zult u wel nog 11.11.11.11 moeten vervangen voor uw eigen IP-adres.